Sinopsis Telemovie Baju Berkancing Peniti

Sinopsis Telemovie Baju Berkancing Peniti

Tajuk : Baju Berkancing Peniti
Tarikh : 30 Julai 2016
Masa: Sabtu, 9.00 Malam
Siaran : TV3
Terbitan : Country & Universal Sdn. Bhd

Pelakon : Datuk Rahim Razali, Normah Damanhuri, Lisdawati, Fauzi Nawawi, Nabila Huda, Hafeez Mikail, Aisya Hasna, dan Amirul Faqeem DFKL

SINOPSIS BAJU BERKANCING PENITI
Mencintai dan dicintai seseorang merupakan dua nikmat yang membahagiakan. Orang kata, hidup tanpa cinta ibarat taman yang tidak berbunga. Oleh itu, dapatkah anda bayangkan perasaan Usup yang dilakonkan oleh Datuk Rahim Razali selepas dia kehilangan isterinya yang tercinta?

Telefilem ini mengisahkan Usup (Datuk Rahim Razali) dan Cik Om (Normah Damanhuri), pasangan yang saling mencintai umpama belangkas yang tidak dapat dipisahkan meskipun sudah mencecah usia 65 tahun, Perasaan cinta mereka tidak pernah pudar. Bagi Usup, Cik Om tetap kelihatan jelita walaupun sudah berusia dan kuat berleter. Cik Om pula pasti akan merindui Usup ketika mereka berjauhan. 

Setiap kali Usup demam atau cuma pening kepala, Cik Om akan berasa amat susah hati dan memberitahu Usup supaya ‘jangan mati dahulu’ kerana dia tidak berani untuk membayangkan bagaimana hendak meneruskan hidup tanpa Usup di sisinya. Begitu juga dengan Usup. Segala urusan hidupnya dari segi makan, minum dan pakaian memang sudah biasa diuruskan oleh Cik Om. Malah, dia hanya akan memakai baju-baju yang dijahit isterinya.

Kehidupannya mulai berubah apabila Cik Om meninggal dunia ketika sedang menjahit pakaian untuknya. Baju kemeja yang telah siap dijahit tanpa butang itu menjadi kenangan terakhir bagi Usup terhadap isteri kesayangannya itu. Selepas kematian isterinya Cik Om, Usup tinggal bersendirian di rumah pusaka itu kerana banyak kenangan bersama isterinya di situ. Usup berat hati untuk berjauhan dengan kubur isterinya walaupun anak-anaknya menyuarakan pendapat agar Usup menjual sahaja rumahnya itu.

Akhirnya Usup berpindah ke Kuala Lumpur atas pujukan anak-anaknya yang risau tentang keadaannya yang tinggal berseorangan di rumah. Setelah duduk bersama dengan anak-anaknya, satu kejadian telah berlaku di rumah anak perempuannya, Arba’yah. Usop merasakan dirinya hanya akan menyusahkan keluarga anak-anak dan menantunya. Dengan perasaan rindu akan Cik Om, Usup melangkah keluar dari rumah anaknya tanpa pengetahuan mereka dengan memakai baju terakhir yang dijahit oleh isterinya dan mengancingkan bajunya itu dengan jarum peniti.
Sinopsis Telemovie Baju Berkancing Peniti Sinopsis Telemovie Baju Berkancing Peniti Reviewed by Unknown on 12:41:00 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.