5 Sebab Mengapa Perlu Elakkan Tidur Selepas Subuh

5-Sebab-Mengapa-Perlu-Elakkan-Tidur-Selepas-Subuh

Tidur panjang memang merupakan suatu perkara yang menyeronokkan untuk dilakukan pada hujung minggu.

Sebagai manusia biasa kita memerlukan tidur yang cukup setiap malam iaitu antara 7 hingga 9 jam. Kajian menunjukkan bahawa orang yang tidur kurang dari 6 atau 7 jam pada waktu malam berisiko mendapat banyak penyakit. Dalam kehidupan yang serba canggih ditambah pula dengan tekanan serta gaya hidup sekarang ini, agak sukar bagi kita mendapatkan tidur yang cukup dan berkualiti. Mungkin ini adalah salah satu sebab banyak sangat orang yang berpenyakit sekarang ini.

Namun tahukah anda bahawa habit untuk tidur selepas waktu Subuh adalah tidak digalakkan di atas beberapa sebab seperti yang dinyatakan di bawah:


  1. Bukan amalan para ulama dan orang soleh
  2. Terlepas menghirup udara segar
  3. Menimbulkan rasa malas dan tidak bersemangat pada hari tersebut
  4. Pintu rezeki menjadi sempit
  5. Mendatangkan beberapa jenis penyakit pada badan


Jika terlalu mengantuk, sambung tiidur anda pada selepas waktu Subuh iaitu apabila matahari sudah terbit ketika masuknya waktu Dhuha.

Selain daripada sebab-sebab di atas, seorang pengguna di Facebook telah berkongsi perbualan beliau dengan seorang ustaz yang menghuraikan dengan lebih lanjut mengenai perkara ini:

Diberi peluang, aku terus bertanya.Aku : Ustaz, macam mana nak buat supaya tak tidur lepas subuh?
Ustaz : Tak pernah wujud istilah tidur lepas subuh.

Aku : Ohhh, jadi ustaz, ape hukum tidur lepas subuh?
Ustaz : Kau nak aku jawab dalam mazhab kau atau mazhab aku? Dia mengatakan lagi.
Aku bisik dalam hati “ada byk mazhab ke dia ni?”

Ustaz : Jangan kau nak menyatakan perkara yg kau tak boleh sorokkan dengan aku.
Aku : Maaf ustaz. (astaghfirullah, dia membaca lintasan hati aku)


Aku : Dua-dua mazhab lah ustaz
Ustaz : Dia kata, kalau dengan cara hidup kau, cara amalan kau, mazhab kau, kau teruskanlah tidur lepas subuh dan jadilah kau seperti anjing mati.
Aku nak menangis.

Ustaz : Tapi kalau dalam mazhab aku, cara aku, amalan yang aku tau, orang yang macam ini dia jatuh kufur!
Aku senyap.

Aku : Kenapa ustaz?
Ustaz: Orang yang macam ini sombong dengan Allah. Dia berlagak depan Allah!. Dia menolak pemberian Allah! Bagaimana dia boleh tidur sedangkan Allah itu menurunkan rezekinya, rahmatnya setiap pagi selepas terbit fajar, tapi dia boleh tidur.

Umpama macam kau seorang jutawan, bawa duit yang berjuta-juta berjumpa dengan seorang miskin papa kedana setiap hari. Tetapi apa yang dilakukan oleh fakir tadi kepada kau? Dia tidur dan tak mempedulikan langsung duit kau sedangkan dia miskin. Jadi ape yg ada pada fikiran kau? Mesti kau akan kata “dia ni dah lah miskin nak mampus, sombong pulak tu”.
Aku tersentak.

Ustaz : Orang yang tidur lepas subuh dan lepas itu bangun, ada hati lagi nak Dhuha, Allahuakbar. Orang macam ini lagi tak malu depan Allah. Tadi dia tolak pemberian Allah. Sekarang mahu tarik semula rezeki dan rahmat Allah. Sesungguhnya manusia itu jahil. Sepatutnya orang ini perlu bertaubat dulu sebelum nak solat dhuha”.

Allahuakbar.
Bila duduk dengan orang yang setiap masa takutkan Allah, baru sedar macam mana amalan kita selama ni. Betapa hinanya fikiran aku selama ini. Jauh beza nak banding amalan kita yang tak tau Allah terima ke tak. Tapi hidup setiap hari macam tak rasa banyak dosa. Allah.

Ustaz : Kita ni banyak dosa, bukan setakat banyak dosa bahkan bermandikan dosa. Orang yang riak kalau bertaubat Allah ampunkan. Kalau orang yang sombong apa kau rasa Allah nak ampunkan sedangkan itu adalah sifat Iblis?
Allahuakbar. Aku tanya tentang tidur lepas subuh je dah rasa macam nak ke neraka. Belum tanya hal lain lagi.

Ustaz : Ramai orang muda kata perlu tidur lepas subuh sebab tak cukup tidur malam tadi sebab main futsal lah, jalan-jalan dan apa kau tak pernah fikir siang dan malam itu adalah sunnatullah?
“Allah dah kata dalam Al-Quran, siang aku jadikan untuk kau bekerja, malam untuk kau berehat. Kalau sunnatullah kau ubah ikut kepala otak kau sendiri, sebab itulah hidup kau tunggang langgang.
Kau siapa? Nak ubah sunnatullah?

Allahuakbar, jauhnya beza pemikiran kita dengan orang yang takut dengan Allah. Orang yang dekat dengan Allah. Hidup memang kena pandu Al-Quran dan hadis. Tapi, carilah orang yang boleh memperjelaskan lagi apa yang ada dalam Al-Quran dan hadis itu. Janganlah asyik meminta dalil dari orang itu orang ini dan memproses dengan kepala sendiri. Ada orang bawa Al-Quran ke hulu ke hilir.
Tak salah, tapi carilah panduannya dengan baik supaya tak tersalah tafsir hukum ikut nafsu.
5 Sebab Mengapa Perlu Elakkan Tidur Selepas Subuh 5 Sebab Mengapa Perlu Elakkan Tidur Selepas Subuh Reviewed by Unknown on 16:09:00 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.